Log in om uw reserveringen te beheren. Heeft u nog geen account? Maak er een aan!

Centrum (Paramaribo, Suriname)

Het centrum van Paramaribo

Het centrum van Paramaribo wordt gekenmerkt door een grote concentratie van economische, financiële en sociale dienstverlening. 

Over het algemeen wordt als centrum beschouwd het stadsgebied begrensd door de Henck Arronstraat, Combeweg, Waterkant, Saramaccastraat, Dr Sophie Redmondstraat en de J.A. Pengelstraat.

Dit gebied ongeveer 16 km2 is in de verzekeringswereld bekend als de rode vierhoek vanwege de hoeveelheid aan houten gebouwen. Dit feit geeft Paramaribo ook weer haar bijnaam De houten stad. Paramaribo is de grootste houten stad van Zuid Amerika.  Zij is de bewaker van het grootste houten bouwwerk van het westelijk halfrond’ de Petrus en Paulus Kathedraal, terwijl de belangrijkste kerk bij de afschaffing van de slavernij ”De MAMA KERKIE” aan de Steenbakkerijstraat haar schoonheid, kracht en invloed onmiskenbaar laat zien. Even buiten het centrum, aan de Prinsenstraat, staat de  Rosakerk, als tweede grootste houten katholieke kerkgebouw in Paramaribo. Het is deze veelheid aan historische houten gebouwen die Paramaribo als stad hebben geplaatst op de wereld erfgoed lijst, als wereld monument. Een heritage van onschatbare waarde. Behoud van de houten stad is thans geworden tot een internationaal belang van conservering. 

Winkels in het centrum van Paramaribo

Winkelzaken als Kersten, Kirpalani, Lucky Store beheersen redelijk het winkellandschap, zeker  met het feit van de verruimde openingstijden die winkelen op de zondag ook mogelijk maken. Gelegen langs de statige suriname rivier heeft men vanuit het gebouw van De Nationale Assemblee over de nieuwe promenade heen een fantastisch uitzicht naar de Jules Wijdenbosch brug.  Dit terwijl vlakbij dit gebouw van dit hoge college van Staat, de eerste stenen trap van de republiek Suriname, gebouwd uit de balaststenen van de vrachtschepen uit Europa,  herinneringen opwekt aan de plek waar de slaven warden gelost. Gelegen tegenover de promenade van de Waterkant zijn de bouwwerken van de geconserveerde glorie van de eerste rijkdommen verkregen uit slavenarbeid nog steeds statig zichtbaar.  De meer dan 100 jaar oude amandelbomen aan de waterkant vervolmaken dit beeld van geconserveerde en distant gereserveerde macht. Het iets verder gelegen Waaggebouw als plek waar rijkdom en macht werd vertaald in ponden suiker. Het vertelt het verhaal van de oorsprong van de financiële macht der financiële aristocratische elite van Suriname.

Doorspekt met duurdere en goedkopere winkels is het centrum de laatste jaren ook een geliefde shopping place van fransen uit Frans Guyana. Een en ander vanwege het wisselkoers voordeel. Thans zijn er zelfs appartementen complexen die zich uitsluitend richten op deze clientèle.

Banken in het centrum van Paramaribo

De DSB bank, Hakrinbank, VCB, Finabank, Landbouwbank SPSB bank en RBC bank beheersen het financieel centrum van Paramaribo.

De veelheid aan shopping en eetgelegenheden maakt wandelen door de binnenstad een lust zonder vaste wandelroutes te hebben. Het uitgangsleven van Paramaribo wordt duidelijk dominant beheerst door het uitgangscentrum gelegen even buiten het centrum, waar een veelheid aan ontspanningsmogelijkheden de keuze van besteding weleens moeilijk maakt. Gelegen aller in de buurt van het vijf sterren hotel Torarica en Royal Torarica is het uitgangscentrum de plek waar de wereldsalsa, jazz en overige muziekfestivals plaatsvinden. Deze festivals kondigen zich aan in de maand oktober met het SURI JAZZ FESTIVAL en eindigen in een frenzie van hoogtepunten op oudejaarsavond, die bij traditie bij de wisseling van het jaar in familieverband thuis wordt beleefd om even later in volle kracht los te barsten in de uitgangsgelegenheden. De zwartenhovenbrugstraat, genoemd naar het zwartenhof, welk daar ooit gevestigd was, als rechtszaal voor slaven behoort met de Johan Adolf  Pengelstraat, de Henck Arronstraat, de Dr Sophie Redmondstraat tot de belangrijkste winkel, tevens ontsluitingsstraten van deze stad. De dr. Sophie Redmondstraat, genoemd naar de eerste vrouwelijke arts van Suriname, is  ook de straat die in de oude jaren der slavernij een der vluchtroutes der weggelopen slaven was, terwijl de Drambandersgracht, genoemd naar de illegale drambranders van die tijd nog niet helemaal in haar glorie is gekomen. Niet minder in belangrijkheid en ontsluitingsfunctie zijn de Gemenelandsweg, de Keizerstraat en de Fred Derbystraat. De Keizerstraat geeft de wereld door de symboliek het bewijs van broederschap middels de daar aanwezige Moskee en Synagoge die broederlijk naast elkaar staan.

Al bij al een stad van contrasten met een kosmopolitische opstelling naar de wereld, wanneer zij reeds vroeg in het bezit is van producten uit de productielijnen van het westen. Een stad met een melange aan bevolkingsgroepen die voor de wereld een voorbeeld is van broederschap en tolerantie. EEN STAD WAAR HET GOED TOEVEN IS.

Zoekt u een appartement, vakantiewoning of hotel in het centrum van Paramaribo? Kijk op BookingSU.com!

 

Locatie

Inloggen

- Wachtwoord vergeten?
- Registreren


Wijken in Suriname


 
Site Map